L’exposició. Vinyetes migrants

D'on sorgeix Vinyetes migrants

Ja des dels seus orígens a finals del segle XIX als Estats Units, el còmic ha estat molt vinculat a les migracions. En un moment en què milers d’europeus arribaven a Ellis Island cada setmana a la recerca del somni americà, els grans empresaris dels mitjans de comunicació com Hearst o Pulitzer van ser conscients del gran potencial del còmic. Un nou llenguatge visual, hibridació de text i imatge, feia possible que els seus missatges arribessin a aquests nous americans que no comprenien pràcticament l’anglès. Així es va iniciar l’etapa daurada del còmic, amb personatges tan mítics com The Yellow Kid — a causa del seu èxit va sorgir l’expressió premsa groga —; o obres cabdals per copsar l’evolució del còmic i el seu llenguatge com Little Nemo in Slumberland, de Windsor McCay o Krazy Kat, de Georges Herriman.

Al llarg de la seva història, el còmic ha estat inexorablement unit a les migracions. Una figura tan emblemàtica com Superman va ser creada per Jerry Siegel i Joe Shuster, fills d’immigrants jueus europeus que es van establir als Estats Units i al Canadà respectivament. El superheroi, originari del planeta Kriptó, és el primer immigrant interplanetari del novè art. Altres grans noms del còmic nord-americà com Jack Kirby o Stan Lee també eren fills de l’emigració que fugia de la convulsa Europa de la primera meitat del segle XX.

Si avancem unes dècades, dos dels autors més influents en l’evolució del còmic d’autor, com són Art Spiegelman i Marjane Satrapi també tenen una vinculació directa amb les migracions. Com narra a Maus, la seva obra mestra, els pares d’Spiegelman van emigrar a Nova York després de sobreviure a Auschwitz. Pel que fa a Satrapi, autora de Persèpolis, és ella mateixa qui va deixar el seu Iran natal per establir-se a França i així evitar el fanatisme religiós que dominava el seu país després de la Revolució.

Aquestes dues obres van ser fonamentals per al desenvolupament del còmic, ja que en part van aconseguir que perdés força el clixé que afirmava que les vinyetes eren només un entreteniment infantil. Aquest fet ha estat decisiu per tal que centenars d’autores i autors parlin a les seves obres de temes socials o històrics i que els seus còmics posseeixin una forta capacitat d’induir-nos a la reflexió. Si posem la mirada en el còmic espanyol, són moltes les obres que han parlat del nostre passat durant tants anys silenciat. Les històries dels exiliats republicans i dels migrants econòmics que marxaven a l’Europa més desenvolupada fugint de la misèria de la dictadura també han trobat a les vinyetes un espai.

Vinyetes migrants. Còmic, migració i memòria neix de la voluntat de visibilitzar com el còmic ha estat en els darrers anys un mitjà compromès amb una realitat tan complexa, tan propera i tan transcendent com és el fenomen migratori. A continuació us proposem un recorregut per diferents obres que mostren de forma transversal i diversa l’evolució de la nostra societat.

La imatge de l'exposició

La imatge de l’exposició sorgeix de la portada de Nieve en los bolsillos, el còmic de Kim editat per Norma Editorial (2018) en el que explica el seu viatge com a migrant a Alemanya els anys 60.

En aquesta il·lustració veiem al propi autor caminant i amb la maleta a l’esquena. El caminant i la maleta, com a elements iconogràfics, representen a la perfecció l’esperit del viatge migratori, fet per la qual l’hem escollida com a imatge de capçalera d’aquesta exposició.

Volem agrair a Kim i a Norma Editorial la cessió d’aquesta il·lustració.