Hijab

Col·lecció Migrant (MhiC)

Objecte: Hijab

Descripció

Mocador que s’utilitza en la religió islámica per dones per cobrir-se els cabells.


Testimonis

“Sóc la Nadia, vaig nàixer al Marroc i el meu nom vol dir Esperança. La meva mare va triar aquest nom perquè quan ella estava embarassada el meu pare va emigrar a Barcelona. Ella esperava que el pare tingués una oportunitat laboral per poder fer la reagrupació familiar. Van passar tres anys.

Així docs vaig arribar molt petita . Sempre he viscut a Mataró. Vaig a passar les vacances a casa dels meus avis a Tànger tots els estius. M’agrada molt anar-hi però tinc clar que sóc mataronina i no em sento de cap altre lloc. La meva família és practicant de la religió islàmica però no van a la mesquita, només seguim les tradicions com el Ramadan i altres festes del Marroc. I també, tant la meva mare com el meu pare, ocasionalment fan servir indumentària típica, sobretot quan ens visiten familiars o fem festes a casa.

Fa uns anys, a casa, es va plantejar el tema de si em posava o no el hiyab. Jo d’una banda volia portar-ho, la meva mare el porta i a mi no em molestava fer-ho. Però als meus pares els hi preocupava l’escola i si el fet de portar-ho em podia provocar algun problema. Jo tenia 12 anys. La meva tutora era una professora molt bona, així que li vaig explicar i ella va proposar que ho parléssim amb els meus companys a l’aula.

A la classe vam tenir converses. No parlàvem de si l’havia o no de portar, perquè això era una qüestió que la meva professora va deixar clar que havia de ser una decisió pròpia meva i de la meva família, però jo vaig poder explicar que per mi el hiyab representava que ja era gran, que sóc una dona modesta i també volia mostrar el respecte que tinc pels meus pares. Un dia, a l’escola vam fer un taller d’indumentàries i jo vaig ser l’encarregada d’ensenyar a les meves companyes a posar-se el hiyab. Però també vaig participar en el taller de maquillatge que m’agrada molt.

Encara no sé si el portaré definitivament. Ara el faig servir en les festes familiars i també quan vaig a Tànger per respecte als meus avis. No em molesta fer-ho i estic contenta que a casa em deixin decidir quan el porto.”

De Marroc a Barcelona

 

DADES TÈCNIQUES

Num. de Registre

MUSE 0216

Dimensions:

80 x 42 cm

Datació:

Útim quart del s. XX

Colors

blau fosc, ochre

Material / Tècnica

seda